Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Kolikrát se dají jednotlivé druhy odpadu recyklovat?

Vhazujete do kontejneru láhev a říkáte si, jestli se vám znovu dostane do ruky v podobě sklenice? A je vůbec možné…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Vhazujete do kontejneru láhev a říkáte si, jestli se vám znovu dostane do ruky v podobě sklenice? A je vůbec možné odpady a materiály recyklovat donekonečna? Jak je to s plastem, sklem nebo papírem?

S tříděním odpadu na tom v České republice nejsme úplně nejhůř, třídí ho u nás dvě třetiny lidí a číslo s rostoucím počtem barevných kontejnerů postupně narůstá. Postupně přibývají i kontejnery na kartony nebo bioodpad, což oceňují zejména lidé ve městech, kde jednoduše není kompost, kam by slupky a zbytky z kuchyně vyhodili.

Bioodpad je příkladem materiálu, který se do přírody zas a znovu vrací a donekonečna se proměňuje. Tak například slupky z brambory se v kompostu rozloží na zeminu, na ní vyroste mrkev, odřezky z ní znovu poputují do kompostu. Příroda pracuje v cyklech a do jisté míry se jí inspirovalo i třídění odpadu. Jenže ne vše lze recyklovat donekonečna.

Napořád recyklovatelné sklo

Výjimku tvoří sklo, které lze recyklovat donekonečna. Sklo vyhozené do bílých nebo zelených kontejnerů se drtí, znovu taví a vyrábí se z něho sklenice, láhve apod. Nyní jsou trendem hlavně lehčené skleněné obaly, které snižují výši poplatku do kolektivního systému EKO-KOM a také náklady na dopravu. Právě na výrobu lehčeného skla se používá recyklát, tedy vytříděné sklo. Dobrou zprávou je, že Češi recyklují 75 procent skleněných obalů.

Z plastu třeba svetr

Velký podíl vytříděného odpadu tvoří plasty, ať už to jsou PET láhve, kelímky od jogurtů, sáčky nebo igelitové tašky. Někdy jsou právě igelitky nebo sáčky do odpadkového koše vyrobené z biologicky rozložitelného materiálu. Většinu plastů lze znovu recyklovat, roztavit je a vyrobit z nich plastový recyklát, který putuje k výrobci, jenž z něho připraví nové obaly nebo výrobky.

Existuje také metoda bottle-to-bottle, kdy se z plastových lahví vyrábí opět plastové lahve. Někdy se plast proměňuje v textilní vlákna a vyrábí se z něho látky na oblečení. Také plast patří mezi odpady, které lze recyklovat téměř donekonečna.

Papír nelze recyklovat věčně

Jiná je situace v případě papíru, který nelze recyklovat neustále dokola, protože celulózová vlákna papíru se každou recyklací zkracují. Papír lze proměnit na nový papír asi pětkrát až sedmkrát. Současně je recyklace papíru poměrně náročná, vyžaduje hodně vody a energie a vzniká při ní velké množství odpadů.

Papír je napřed vytříděn na třídících pásech, kdy jsou vyřazeny znečištěné nebo jinak nepoužitelné papíry (většinou jsou poté spáleny). Potom jde papír do tzv. rozvlákňovače (velké nádoby s vodou, kde se rozpouští). Vznikne kašovitá hmota, z níž se odstraní kancelářské sponky, barva a inkoust. Hmota se potom bělí za pomoci chemikálií.

Přehrát celé video na YouTube