Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak postupovat při objevení černé skládky?

Zošklivila vám nedělení procházku černá skládka? Nechcete nad hromadou pneumatik, stavebního odpadu nebo starých plechovek mávnout rukou? Jak postupovat při…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zošklivila vám nedělení procházku černá skládka? Nechcete nad hromadou pneumatik, stavebního odpadu nebo starých plechovek mávnout rukou? Jak postupovat při objevení černé skládky?

Problematika černých skládek je v české legislativě ožehavá. Aktuálně ji upravuje zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech. Odborníci upozorňují na to, že řešení černých skládek není v současné době efektivní a že lépe si s nimi dokázala poradit předchozí právní úprava. Dříve nesl odpovědnost za odpady nelegálně shromážděné na pozemku jeho vlastník. To určitě nebylo v řadě případů spravedlivé. Nyní je ale potíž v tom, že identifikovat osobu, která černou skládku založila, je téměř nemožné. A proto je také často obtížné vyvodit odpovědnost za vznik nelegální skládky a uložit viníkovi pokutu.

Co je a není černá skládka

Hromádka pneumatik někde u lesa bude pravděpodobně nelegální skládkou. Zvlášť smutně vtipné je, když ji ještě označuje cedule, že skládka je tady zakázána. Aby skládka byla legální, je nutné k jejímu provozu dostat celou řadu povolení, mimo jiné územní rozhodnutí nebo povolení k provozu zařízení s nakládání s odpady. Pokud někdo podobná povolení ke skládce nemá, lze ji označit jako černou a uložit mu pokutu. Jenže v případě pneumatik v lese se jen těžko bude hledat „provozovatel“ takové skládky.

Jak postupovat s černou skládkou?

Když černou skládku objevíte, nahlaste ji. Nejlépe na obecním úřadě, kterému můžete podat podnět. Uvedete v něm, kde jste černou skládku objevili, případně můžete zmínit i předpokládaného původce černé skládky. Za nelegální skládku na katastrálním území obec může obec udělit sankci až 50 tisíc korun.

Pokud je skládka například v lese, který sahá už za katastrální území obce, obraťte se na obecní nebo městský úřad obce s rozšířenou působností. Původci takové skládky, pokud se ovšem dohledá a prokáže, může obec uložit pokutu až 15 tisíc korun.

Poté, co na obecním úřadu nahlásíte černou skládku, měl by zahájit přestupkové řízení, jehož výsledkem by v ideálním případě mělo být pokutování zakladatele skládky a její odstranění.

Co když ale úřad není ochotný váš podnět řešit? Potom je tady ještě jedna možnost, můžete se obrátit na Českou inspekci životního prostředí, která může za černou skládku uložit sankci až 1 milion korun. Pochopitelně se ale zabývá spíše většími černými skládkami.

Kdo černou skládku založil?

Potíž je zpravidla v tom, že najít viníka, tedy zakladatele černé skládky, se mnohdy nedaří. Ministerstvo životního prostředí proto přichystalo novelu, kdy majitel pozemku bude muset dokazovat, že odpad, který mu na jeho pozemek někdo vyvezl, není jeho. Pokud to neprokáže, půjde pokuta a povinnost likvidace odpadu za ním. Tuto úpravu kritizují někteří odborníci, protože se podle nich může stát i nástrojem vyřizování sousedských sporů.

Přehrát celé video na YouTube