Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Recyklace v ČR: Jak si vedeme oproti jiným zemím EU

V mnoha českých domácnostech je třídění odpadu běžnou záležitostí. Recyklují se nejen plastové lahve, sklo a papír, ale stále častěji také…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

V mnoha českých domácnostech je třídění odpadu běžnou záležitostí. Recyklují se nejen plastové lahve, sklo a papír, ale stále častěji také bioodpad nebo kartony od nápojů. Jak si Česká republika stojí oproti jiným zemím Evropské unie? Kolik odpadu průběrná domácnost vytřídí?

V celé Evropské unii je ročně vyhozeno kolem 80 milion tun obalových odpadů. Jde například o plastové lahve, sáčky, obaly od sušenek, kartony apod. Na jednoho obyvatele EU připadá asi 96 kg odpadového materiálu. Dobrou zprávou je, že přibývá odpadu, který je recyklovaný.

Česko je šesté ve třídění odpadů

České domácnosti vytřídí kolem 75 procent obalů. Podle Eurostatu je tak Česko ze všech osmadvaceti zemí EU na šestém místě. Nejpoctivěji třídí odpad domácnosti v Belgii, následuje Irsko, Švédsko, Německo a Nizozemsko. Za Českou republikou ze západních sousedů pokulhává například Rakousko.

Ačkoli jsme na tom v České republice se tříděním odpadů poměrně dobře, stále ještě je co zlepšovat. Kontejnery na plasty, papír nebo sklo jsou sice v každé menší obci, ale Češi příliš netřídí například plechovky, pravděpodobně i z toho důvodu, že na mnoha místech kontejnery na plechovky prostě chybí. Ve třídění plechových odpadů nás předbíhají například Němci, kde jsou takzvané stříbrné kontejnery poměrně rozšířené.

Poplatky za třídění odpadů

Svoji roli ve třídění odpadů hrají i poplatky. Náklady na třídění odpadů platí v tuzemsku výrobci obalů, ale například ve Velké Británii se výrobci obalů podílejí na jejich třídění jen jednou desetinou. V Česku byl zaveden systém EKO-KOM, který zajišťuje sběrnou síť pro recyklaci obalů. Zapojeno je do ní přes 20 500 firem vyrábějících nebo dovážejících balené zboží.

Motivovat k třídění odpadů mohou i poplatky, které platí spotřebitel. V Německu například funguje systém záloh na plastové láhve, podobně jako u nás na skleněné lahve. Roční náklady recyklace obalových odpadů domácností jsou v České republice zhruba 5 eur na obyvatele. V Německu jsou náklady vyšší, zhruba 12 euro.

Přehrát celé video na YouTube