Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Třídění odpadu u nás a ve světě. Jaké jsou rozdíly?

Zajímáte se o třídění odpadu a jste zvědaví, jak jsou na tom Češi ve srovnání se světem? Kde se třídí…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zajímáte se o třídění odpadu a jste zvědaví, jak jsou na tom Češi ve srovnání se světem? Kde se třídí odpad lépe než u nás? A kde naopak domácnosti klopýtají? Podívejte se, jaké jsou rozdíly ve třídění odpadů u nás a ve světě.

Odpady jsou problém, to všichni z nás vědí. Tuny plastů, papíru, kovů nebo směsného odpadu končí v popelnicích. Síť barevných kontejnerů se naštěstí rozšiřuje. A čím více jsou dostupnější, tím více lidé třídí. Je to nutné, v celé Evropské unii totiž lidé ročně vyprodukují 80 milionů tun obalových odpadů.

Česko dobře třídí plasty

České domácnosti na tom se tříděním odpadu nejsou úplně špatně. Patří například k evropské špičce ve třídění plastů. Žluté kontejnery, do nichž se PET lahve a další plastový odpad vhazují, ostatně stojí v každé vesnici i osadě.

Ač se v některých oblastech jako národ podceňujeme, u odpadu to neplatí. Češi třídí poctivě a drží se na šestém místě co do objemu vytříděného odpadu. Na prvním místě je Belgie, následuje Irsko, Švédsko, Německo a Nizozemí. Podobná srovnání ale lehce pokulhávají. Systém třídění odpadu je jiný u nás, jiný ve Francii, ve Velké Británii nebo v sousedním Německu, kde se například plastové láhve zálohují.

Chybí popelnice na plechovky

Pořád ještě ale máme podle odborníků co zlepšovat. Například plechovky Češi skoro netřídí. Lze se domnívat, že důvodem je malá síť takzvaných stříbrných kontejnerů, zatímco například v Německu je mají domácnosti blíž a na plechové odpady se tady hodně zaměřují.

Švýcaři produkují, Švédové poptávají

A kolik ve srovnání s našimi sousedy třídíme odpadů? V České republice je recyklováno asi 75 procent obalů. Na jednoho obyvatele tak připadá asi 96 kilogramů obalového odpadu. V Německu je to 212 kilogramů a v Rakousku 150 kilogramů na osobu.

Zajímavé je, že přístup evropských národů k odpadu je různý. Zatímco k největším producentům odpadu patří v Evropě Švýcaři, kde každý obyvatel vyprodukuje téměř 700 kg odpadu, Švédové mají opačný problém. Místní spalovny jsou po odpadu lačné, ale mnohdy nemají co spalovat. A tak Švédové odpad pořizují jinde v Evropě, aby z něho mohli vyrobit elektřinu a teplo, které je v této severské zemi rozhodně potřeba.

Přehrát celé video na YouTube