Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Test: umíte správně třídit odpad?

Správné třídění odpadu by mělo patřit mezi všeobecné vzdělání člověka 21. století. Myslíte si, že jsou vaše vědomosti z této oblasti…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Správné třídění odpadu by mělo patřit mezi všeobecné vzdělání člověka 21. století. Myslíte si, že jsou vaše vědomosti z této oblasti dostatečné? V tom případě si vyzkoušejte nás malý test…

Jak jste na tom se znalostmi o třídění odpadu?

1. Plasty jsou všudypřítomným a z hlediska stavu životního prostředí poměrně problematickým materiálem. Jejich používání bychom tedy měli omezit, nebo je alespoň správně třídit. Víte tedy, do jakého patří kontejneru?

  1. oranžový kontejner
  2. zelený kontejner
  3. žlutý kontejner

2. Skleněné výrobky je rovněž nutné recyklovat. V tomto případě jsou ale k dispozici hned dva typy kontejnerů, totiž zelený (barevné sklo) či bílý (čiré sklo). Kam tedy kupříkladu patří tabulové sklo z oken a dveří?

  1. zelený kontejner
  2. bílý kontejner
  3. ani jedna z těchto možností

3. Nápojové kartony jsou materiálem, jenž je vyroben z papíru, polyethylenu a v některých případech také z hliníku. Kam patří v systému třídění odpadu, tedy nemusí být ihned zřejmé. Víte tedy, do jaké nádoby je vyhodit?

  1. modrý kontejner
  2. oranžový kontejner
  3. nádoba na směsný odpad

4. Máte doma obaly od vajec či roličky od toaletního papíru? Většině lidí připadá zcela jasné, kam je vyhodit. Tak schválně – do jaké nádoby byste je umístili vy?

  1. nádoba na směsný odpad
  2. modrý kontejner
  3. oranžový kontejner

5. Používání PET lahví sice není z hlediska stavu životního prostředí ideální, nicméně občas má doma „PETku“ většina z nás. Tyto láhve pochopitelně patří do oranžového kontejneru. Jak je to ale s víčkem a etiketou?

  1. víčko i etiketu je nutné odstranit
  2. stačí odstranit pouze víčko
  3. víčko i etiketu lze na láhvi ponechat

6. Máte doma malého potomka? V takovém případě tedy zřejmě potřebujete dětské pleny. Kde je ale jejich místo v rámci systému třídění odpadu?

  1. kontejner na papír
  2. kontejner na plasty
  3. kontejner na směsný odpad

7. Většina Čechů miluje kávu či čaj, a to nejen po probuzení. Po těchto nápojích ovšem často zůstává sedlina. Víte, jak se jí správně zbavit?

  1. stačí ji vylít do odpadu
  2. patří do hnědého kontejneru či na kompost
  3. patří do směsného odpad

Správné odpovědi:

1c. Plasty samozřejmě patří do žlutého kontejneru.

2a. Ač se to nemusí na první pohled zdát, tabulové sklo je nazelenalé a jeho místo je v zelené nádobě.

3b. Nápojové kartony primárně patří do speciálních nádob oranžové barvy. Ty nicméně nejsou všude k dispozici. V takovém případě záleží na možnostech jejich zpracování v té které lokalitě. Někde se tedy vhazují do modrého, jinde do žlutého kontejneru.

4a. Obaly od vajec a roličky od toaletního papíru jsou sice vyrobeny z papíru, nicméně ten byl již tolikrát recyklován, že už to znovu není možné. Můžete je tedy vyhodit do směsného odpadu. Lze je ovšem také zkompostovat!

5c. Víčka i etikety můžete na „PETkách“ s klidným svědomím nechat, neboť budou při dalším zpracování odstraněny. Mnohem důležitější, než odstranit víčko, je PET láhev řádně sešlápnout, aby v kontejneru nezabírala tolik místa.

6c. Použité dětské pleny, stejně jako další hygienické potřeby je nutné vyhazovat do směsného odpadu.

7b. Sedlina čaje a kávy patří mezi tzv. bioodpad a proto je její místo v hnědém kontejneru či na kompostu. Rozhodně ji nevylívejte do dřezu, neboť časem může dojít k jeho ucpání!

Přehrát celé video na YouTube