Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Druhy kontejnerů na textil. Znáte je?

Jaro přeje úklidu. Krom generálního gruntování domácnosti jste pravděpodobně provětrali také šatní skříně nebo botníky. Co s tou bednou vytříděného oblečení?…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Jaro přeje úklidu. Krom generálního gruntování domácnosti jste pravděpodobně provětrali také šatní skříně nebo botníky. Co s tou bednou vytříděného oblečení? Snadné je vhodit obnošenou garderobu do kontejnerů na textil. Znáte je? A víte, jak správně oblečení recyklovat?

Trendem je minimalismus, a pokud jste se i vy rozhodli žít v intencích tohoto módního stylu, možná jste radikálně provětrali svoji šatní skříň a nyní řešíte, kam s tou haldou nepoužívaného oblečení. Možností je hned několik.

Sběrné kontejnery na textil

Od roku 2007 se v okolí supermarketů začaly objevovat sběrné kontejnery na oblečení, které jsou určené ke sběru použitého textilu, oblečení, bot nebo doplňků, jež mohou ještě posloužit. Do těchto kontejnerů proto vhazujte vytříděnou garderobu, která může udělat radost charitám. Obsah kontejneru se vždy ručně třídí a nevhodné oblečení se dále recykluje.

  • Do sběrného kontejneru na odpad vhazujte oblečení, módní doplňky nebo obuv. Textil vhazujte v igelitových taškách nebo jiných vhodných obalech.
  • Do kontejneru na textil nevhazujte netextilní materiály nebo závažně poškozené oblečení – mokré, plesnivé nebo jinak zašpiněné.

Oblečení vhozené do textilního kontejneru je dále tříděno. Ve většině případů najde dalšího majitele, ať už prostřednictvím charitativních organizací nebo pomocí second-handů. Nepoužité kusy jsou předány k dalšímu zpracování, například k recyklaci. Asi 60 procent oblečení vhozeného do sběrných kontejnerů na textil v Evropě putuje do afrických nebo asijských zemí. Tedy paradoxně tam, kde se většina oblečení šije.

Kam ještě odevzdat oblečení?

Sběrné kontejnery na textil jsou vždy řádně označeny nápisem TEXTIL, většinou na nich najdete i popis, jak oblečení správně recyklovat. Typicky nejsou u odpadových kontejnerů, ale najdete je právě u obchodních center nebo na parkovištích apod.

Když sběrný kontejner ve svém okolí nemáte (nebo do něho nechcete z jakéhokoli důvodu oblečení vhazovat), můžete textil odevzdat i jinde, například ho donést přímo vybrané charitativní organizaci. Štěstí můžete zkusit také v second-handu, na blešácích nebo různých bazarech, které se dnes pořádají už v každém větším městě. V některých prodejnách oblečení, především v řetězcích, si od vás vezmou obnošené kousky zpět.

Přehrát celé video na YouTube