Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak využít odpad v umění?

Umělce inspiruje odpad. A není divu. Všudypřítomný materiál se volně povaluje kolem popelnic. Bez užitku levituje kolem a umělci si…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Umělce inspiruje odpad. A není divu. Všudypřítomný materiál se volně povaluje kolem popelnic. Bez užitku levituje kolem a umělci si k němu hledají cestu. Podívejte se, jak využívají odpad v umění. A inspirujte se.

Asi největším moderním průkopníkem využívání odpadu pro užitné umění, konkrétně bydlení, je architekt odpadu Američan Michael Reynolds, který experimentoval celých 30 let, až vyvinul energeticky soběstačný dům postavený z odpadů, konkrétně z pneumatik. Inspiroval tak stovky lidí po celém světě a dům postavený podle jeho systému stojí také u Prahy, mimochodem se na jeho stavbě podílel i herec Jaroslav Dušek.

České umění odpadu

Z českých umělců se tvorbě z odpadu věnovala například sochařka Věra Janoušková (1922 – 2010). Svá díla tvořila z vyhozených věcí, především ze starých smaltovaných plechů, které sbírala na smetištích a svařovala z nich originální objekty, jež prosluly i v zahraničí. Mimochodem, Věra Janoušková nebyla jediná a první, koho odpad inspiroval. Tvorba z odpadu se objevuje už za první republiky, například u skupiny dadaistů, kteří nepoužívaným věcem dávali nový rozměr.

Odpad inspiruje i současné výtvarníky, například Veroniku Richterovou, která říká, že nemůže projít kolem kontejneru na plast, aniž by se nepodívala, co v něm je. Sbírá různé PET lahve a umělecky s nimi experimentuje. Své umění nazvala pracovně pet-art. Pomocí horkovzdušné pistole PET láhve tvaruje a vytváří z nich realisticky vyhlížející lustry, středověké poháry nebo jim vtiskává podobu ryb, medúz či exotických palem. Své výtvory Veronika Richterová shromažďuje v soukromém muzeu a plánuje i založení veřejné expozice. Není přitom jediná. Odpadové umění proniká i do renomovaných galerií. Například anglická NDI Galerie běžně vystavuje díla umělců, kteří tvoří z odpadu.

Má plast aneb výstava umění z odpadu

Umění z odpadu je i tématem výstavy Má plast, která probíhá v prostorách DEPO2015 v Plzni. K vidění je zde dnes už ikonická židle Sea Chair, kterou vytvořilo londýnské studiu Swine přímo na palubě lodi z plastu, jenž plaval v moři. K vidění je tady také 3D tiskárna, která na recyklovatelný plast tiskne slova české hymny.

A tak bychom mohli pokračovat. Umění z odpadu je dnes populární a zdá se, že odpad umělce rozhodně nepřestává podněcovat k tvorbě. Pokud máte umělecké choutky, rozhodně vám nic nebrání zkusit zužitkovat PET láhve, korkové špunty z lahví vína nebo třeba plechovky. Nikdy nevíte, zda se zrovna vaše „art of waste“ neuchytí.

Přehrát celé video na YouTube