Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Odpady a pokuty

Snad nemusíme zmiňovat, že odpad by měl být odložen na místo k tomu určené. Bohužel se tomu tak vždy neděje a…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Snad nemusíme zmiňovat, že odpad by měl být odložen na místo k tomu určené. Bohužel se tomu tak vždy neděje a často jsme svědky zakládání černých skládek či pokládání odpadu v okolí popelnic. Lidé si takto zjednodušují práci a odkládají zejména rozměrnější věci k popelnicím s tím, že to popeláři stejně odvezou. Zákonodárci s tímto problémem bojují hrozbou vysokých pokut.

Za odložení odpadu mimo vyhrazená místa pokuta až 50 000 Kč

Věděli jste, že když odložíte odpad mimo místo k tomu určené, můžete dostat vysokou pokutu? Je tomu skutečně tak. Zákon o přestupcích č. 200/1990 Sb. v §47 jasně říká, že přestupku se dopustí ten, kdo neoprávněně založí skládku nebo odkládá odpadky nebo odpady mimo vyhrazená místa. Za tento přestupek lze uložit pokutu do 50 000 Kč.

Takové položení televize u popelnice vás může vyjít pěkně draho. Myslete na to a raději odvezte odpad na místo k tomu určené. Pokuta vám nehrozí jen u vánočního stromečku. Ten naopak nedávejte do popelnice, ale nechte ho položený vedle ní.

Odpady a pokuty ve světě

Myslíte si, že je česká legislativa zbytečně přísná? Vězte, že to není nic proti tomu, jak vysoké pokuty dostanete za špatné vyhození odpadu jinde ve světě. Vysokými pokutami je známý například Singapore, jedno z nejčistějších měst světa. Ve vestibulech metra, v dopravních prostředcích a na spoustě dalších míst narazíte na nejrůznější cedule se zákazy a rovnou vám i cedule řeknou, kolik zaplatíte, když zákaz porušíte. Třeba takových 5 000 singapurských dolarů, když se napijete v metru. Když vám za napití v metru hrozí pokuta téměř 80 000 Kč, hodně si rozmyslíte, zda máte žízeň. Pokuty ale nejsou pouze za pití a kouření na zakázaných místech, ale také za vyhazování odpadků. Draho vás vyjde odhození žvýkačky (1 000 singapurských dolarů) nebo nedopalku (500 singapurských dolarů) na ulici.

Platit budete za vyhození jakéhokoliv odpadku, například papírku či dřívka od nanuku. Zaplatíte dokonce i za to, když si na ulici odplivnete.

Pro zákazy nemusíme chodit ale až do dalekého Singaporu. Najdeme je i u nás v Evropě. Například v Británii vám hrozí nemalá pokuta za vyhození odpadku z auta. Za to samé budete platit i v Rakousku. Za vyhození nedopalku z auta vás ve Vídni čeká pokuta až 1 000 eur.

Tento typ pokuty platí také v České republice. Například v Praze zaplatíte za vyhozený nedopalek na ulici blokovou pokutu až 1 000 Kč.

Přehrát celé video na YouTube