Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Jak správně třídit plasty?

Plastové výrobky jsou v dnešním světě všudypřítomné, což není bez následků. Jejich spotřeba je totiž aktuálně skutečně enormní. Podívejme se tedy…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Plastové výrobky jsou v dnešním světě všudypřítomné, což není bez následků. Jejich spotřeba je totiž aktuálně skutečně enormní. Podívejme se tedy na tento materiál blíže a řekněme si i něco o jeho recyklaci, o tom, jak jej připravovat ke třídění i jak je to s plasty ze stavby.

Definice plastů a jejich historie

Plasty jsou syntetické nebo polosyntetické polymerní materiály, jež se vyrábějí převážně z přírodní ropy a ropných derivátů. Jak získaly svůj název? Tyto materiály jsou často tvarovatelné, což je vlastnost, která se běžně označuje jako plasticita. Historie plastů sahá do poloviny 19. století, kdy Alexander Parkes z Anglie vynalezl parkesin neboli umělou slonovinu. Prvním úplně syntetickým plastem se stal i dnes velmi známý bakelit. V současné době pak existuje obrovské množství nejrůznějších plastových materiálů.

Recyklace plastů – co třídit, a co nikoli

Ve Spojených státech amerických se ročně prodá neskutečných 29 miliard plastových lahví, což je nejvíce na světě, a recyklováno je přitom pouze 17 %. Mimochodem pro jejich výrobu je potřeba tolik ropy, která by stačila milionu automobilů k ročnímu provozu! Proto není divu, že např. San Francisco již přijalo určitá opatření. Právě USA se sice v České republice nemůžeme ani zdaleka rovnat, nicméně i tak bychom měli spotřebu plastových výrobků omezit a zároveň se důsledně věnovat jejich recyklaci. Zde je tedy několik základních informací pro správné třídění:

  • Plasty patří do žlutých kontejnerů, což už je snad dnes obecně rozšířeno. Do nich lze vyhazovat fólie, plastové tašky, sáčky, PET láhve (ovšem sešlápnuté, což pochopitelně platí i pro další duté obaly), kelímky, polystyren (ten pouze v menších kusech) a rovněž výrobky a obaly s recyklačním symbolem a kódem PET, HDPE, LDPE, PP, PS, 1, 2, 4, 5, 6.
  • Nepatří sem naopak mastné a jinak znečištěné obaly, obaly od barev, žíravin a dalších nebezpečných látek, novodurové trubky, molitan, textil z umělých vláken, nádobky od léčiv, linolea, guma, pneumatiky, ale ani nápojové kartony a PVC (kód 3). V prvním případě jde o produkt z několika vrstev, jenž patří do oranžového kontejneru, ten druhý zase obsahuje chlór a jeho místo je na sběrném dvoře.
  • Samostatnou kapitolu tvoří plasty ze stavby (obalové fólie, zbytky vodoinstalací, rozvodů apod.). Ke třídění se hodí pouze ty, jež nebyly nijak znečištěny a splňují podmínky pro vyhození do žlutého kontejneru. Příkladem může být polystyren, který obecně recyklovat lze (viz výše). Stavební a zateplovací polystyren ale můžete třídit jen v případě, není-li na něm omítka či jiné znečištění. Jinak by se měl likvidovat jako stavební odpad.
Přehrát celé video na YouTube