Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Záhady v oblasti tříděného odpadu

Zatímco u některých obalů či výrobků není pochyb o tom, kam v rámci třídění odpadu patří, u jiných to není na…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zatímco u některých obalů či výrobků není pochyb o tom, kam v rámci třídění odpadu patří, u jiných to není na první pohled zřejmé. Nejasnosti se týkají např. sáčků od čaje, hygienických potřeb a několika dalších produktů.

Kam patří „nejasné“ odpady z domácnosti?

Třídění odpadu je enormně důležité a potěšující je, že se tato činnost dostala do obecného povědomí, takže vše probíhá tak, jak má. Jenže mohou nastat i situace, v nichž si tak úplně nevíme rady, kam vlastně konkrétní obal či výrobek patří. Proto se na některé běžné materiály z domácnosti podíváme na následujících řádcích.

  • Sedlina čaje a kávy a čajové sáčky. Mnozí z nás patří mezi milovníky těchto horkých nápojů. Co ale dělat s jejich sedlinou, a to i s papírovým filtrem, případně s čajovými sáčky? Jelikož se jedná o bioodpad, pokud máte možnost, vyhazujte je do hnědých kontejnerů, anebo je umístěte na kompost či zpracujte v domácím kompostéru.
  • Použité hygienické potřeby. Určité nejasnosti mohou panovat i okolo použitých papírových kapesníků, dětských plen, tamponů či vložek. Tyto hygienické potřeby ovšem patří jednoduše do směsného odpadu.
  • Použité kondomy. Naprosto stejná situace jako výše. Prostředky ochrany proti nechtěnému početí a pohlavním chorobám je samozřejmě rovněž nutné vyhodit do směsného odpadu. Rozhodně se je tedy nesnažte zbavit např. v toaletě, neboť by mohly natropit neplechu.
  • Fritovací tuky a oleje z kuchyně. Dříve se mnozí lidé zbavovali tuků a olejů z kuchyně tak, že je vylili do odpadu. To ovšem není správně! Tuky totiž díky srážení a usazování představují velký problém pro provoz stokové sítě. Ideální tedy je, budete-li je shromažďovat do nádoby, již následně vyhodíte do směsného odpadu. V každém případě vám doporučujeme přečíst si podrobnosti o použitých olejích.
  • Magnetická média. Doba disket, videokazet či audiokazet je dávno tatam. Přesto se tato média stále nacházejí v mnoha domácnostech. Kam je vyhodit? Nejlepší, co můžete udělat, je oddělit plastový obal od pásky či kotouče a první složku vyhodit do plastů, zatímco druhou do směsného odpadu.
  • Optická média. Ačkoli jsou dnes CD, DVD a Blu-ray disky naopak hojně používány, občas je potřeba se zbavit i těchto médií. Jak? Odpověď není úplně jednoznačná. Někde se uvádí, že patří do plastů, jinde je s nimi zacházeno jako s elektroodpadem. Při větším množství každopádně nic nezkazíte, pokud je odvezete do sběrného dvora. Více o recyklaci CD, DVD či videokazet.
Přehrát celé video na YouTube