Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Adidas vyrábí boty z odpadu, který vyloví v oceánech

Běháte rádi? A zajímáte se zároveň o životní prostředí a třídění odpadů? Potom vás rozhodně zaujme zpráva, že společnost adidas…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Běháte rádi? A zajímáte se zároveň o životní prostředí a třídění odpadů? Potom vás rozhodně zaujme zpráva, že společnost adidas vyrábí boty z odpadu vyloveného z oceánů. A že ho tam není zrovna málo!

Oblíbená sportovní značka se dala dohromady s organizací Parley of the Oceans, která se dlouhodobě zajímá o čistotu oceánů a ochranu životního prostředí, a společně stvořily běžecké boty vyrobené z recyklovaných materiálů.

Design bot z odpadu navrhl Alexander Taylor, slavný britský návrhář, který pro výrobu použil jen plasty, zbytky rybářských sítí a další odpad vylovený z moří a oceánů.  „Tento projekt mě inspiroval k novému způsobu práce. Designér může rozdmýchat společenské změny, pokud je duší podnikatel a hledá životaschopné alternativy,“ nechal se slyšet autor bot.

Kultovní běžecké boty z plastu

Zdůraznil, že společně se svým týmem chce poukázat na to, že není žádný důvod, aby materiály, které se denně používají pro výrobu, nemohly být nahrazeny materiály vytaženými z oceánu. Nejprve byl představen prototyp běžecký bot a později byly běžecké boty dotažené k dokonalosti, aby v průběhu roku 2016 mohly doběhnout na pulty obchodů.

Poprvé byly boty z odpadků vytažených z oceánu představeny během slavnostní akce v sídle OSN v New Yorku v roce 2015. „Je za tím spousta práce. Vytváříme nové standardy, nové materiály a technologie,“ řekl Cyrill Gutsch z organizace  Parley of the Oceans. Dodal, že nyní je vše připraveno k tomu, aby z recyklovaných plastů vznikaly nové výrobky. „Tyto boty adidas jsou už dnes kultovní,“ nechal se slyšet.

Z plastu i džíny

Dodejme, že Parley of the Oceans spolupracuje také se společností G-Star Raw, která z recyklovaných plastů vylovených v oceánech vyrábí džíny a džínové oblečení. Zdá se, že plast jako odpad inspiruje. A pokud ho do rukou vezmou zkušení designéři, může se znovu stát užitečným materiálem.

Přehrát celé video na YouTube