Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Vše, co byste měli vědět o ekologické likvidaci vozidel

Samozřejmě že se autovraku nelze jen tak zbavit, ale tento krok je nutné učinit v souladu se všemi zákonnými předpisy. Konkrétně…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Samozřejmě že se autovraku nelze jen tak zbavit, ale tento krok je nutné učinit v souladu se všemi zákonnými předpisy. Konkrétně byste měli absolvovat proces vyřazování automobilu z provozu a evidence, tedy tzv. ekologickou likvidaci vozidel.

Proč ekologická likvidace vozidel?

Proč je ekologická likvidace vozidel vlastně důležitá? Především proto, že jsou autovraky řazeny mezi nebezpečný odpad. Kdyby si tedy každý dělal, co by chtěl, nebylo by dobré pro životní prostředí. Navíc při tomto procesu dochází také k recyklaci materiálů z automobilů. V každém případě podstoupit ekologickou likvidaci vozidla není pouze vhodné, ale dokonce nutné, neboť ji nařizuje zákon 185/2001 Sb. o odpadech. Při jednání v rozporu s tímto předpisem může být udělena pokuta majiteli vozu, a to až 20 tisíc Kč!

Pokud se aktuálně potřebujete zbavit starého vozu, obraťte se určitě pouze na autorizované provozovatele zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání či odstraňování autovraků, kterých je aktuálně velmi mnoho (viz databáze Ministerstva životního prostředí). S jejich nalezením byste tedy neměli mít sebemenší problém. Dobrou zprávou je, že jako majitel vozu budete mít ekologickou likvidaci zdarma. Tento krok se tedy vyplatí hned dvakrát, neboť následně už nebudete muset platit ani povinné ručení.

Provozovatelé výše zmíněných zařízení Vám bezplatně vystaví písemný doklad o ekologické likvidaci vozidla, který je důležitou součástí podkladů k trvalému vyřazení automobilu z registru vozidel. Řidiči tedy tímto způsobem skutečně ušetří, a proto mají výraznou motivaci služeb autorizovaných zpracovatelů autovraků využít. I tak ovšem může nastat situace, kdy se nepodaří majitele odstaveného vozidla zjistit. Pak přechází povinnost za ekologickou likvidaci automobilu na obec. V podstatě by se tedy nemělo stát, že se ještě dnes bude autovrak někde „povalovat“.

Co všechno budete k ekologické likvidaci automobilu potřebovat?

Teorii bychom měli za sebou, na závěr se tedy ještě podívejme, co všechno budete konkrétně potřebovat, vydáte-li se k autorizovanému zpracovateli autovraků. Samozřejmě bude vyžadován Váš občanský průkaz a také technický průkaz vozidla, u firemních automobilů je navíc nutné předložit originál či ověřenou kopii živnostenského oprávnění, případně výpisu z obchodního rejstříku. Všechny další náležitosti pak naleznete v předpisu č. 352/2008 Sb.

Přehrát celé video na YouTube