Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Kde si v Praze nakoupíte potraviny bez obalů?

Plastové sáčky od ovoce, obaly od mycích prostředků, rýže nebo čočky se staly běžnou součástí našich životů. Přesto nemusíte vynášet…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Plastové sáčky od ovoce, obaly od mycích prostředků, rýže nebo čočky se staly běžnou součástí našich životů. Přesto nemusíte vynášet plné igelitky plastového odpadu nebo střádat papírový odpad. Nakupovat se dá i bez obalů.

Novému životnímu stylu, který proniká i do České republiky, se říká Zero Waste. Znamená, že minimalizujete vznik odpadu ve své domácnosti. Třeba tak, že kupujete potraviny bez obalu. Zero Waste se opírá o několik základních bodů známých jako 5R.

  • Refuse – odmítnutí.
  • Reduce – omezení.
  • Reuse – opakované použití.
  • Recycle – recyklace.
  • Rot – kompostování.

Říká se, že nejlepší je takový odpad, který nevznikne. Můžete odmítnout nakupovat potraviny s obalem. Můžete omezit spotřebu produktů balených do zbytečných obalů. Můžete se naučit opakovaně využívat věci, recyklovat a v neposlední řadě i kompostovat.

Přece jen, bez nakupování to v naší společnosti nejde, takže pokud se rozhodnete pro menší spotřebu balených potravin nebo drogistických výrobků, nakupujte tam, kde je prodávají bez obalu.

Bezobalové prodejny v Praze

Prodejna Bezobalu

Vznikla v Praze jako první. Funguje jako Institut pro podporu šetrné distribuce a uvědomělé spotřeby a provozuje bezobalové obchody. Letos v září otevřeli už druhý obchod a zároveň školící centrum. Bezobalu je nezisková organizace, která v ČR šíří koncept Zero Waste a mimo prodeje bezobalových potravin pořádá také workshopy a další akce zaměřené na předcházení vzniku odpadu. Její prodejny najdete na adrese Bělehradská 96, Praha 2 a v ulici Pod Kaštany 5, Praha 6.

Prodejna Nebaleno

Druhou prodejnou, která v Praze prodává výrobky bez obalu, je Nebaleno. Zde si můžete pořídit kompletní sortiment ekologických prostředků pro domácnost. Je to jednoduché: přinesete si svoji vlastní nádobu a necháte si zde natočit například mýdlo nebo šampon. Mají tady šetrnou kosmetiku, přírodní mýdla, tuhé šampony nebo přírodní deodoranty. Prodejnu najdete na adrese Jaromírova 15, Praha 2 – Nusle.

Přehrát celé video na YouTube