Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Kam s použitým olejem?

Barevné popelnice na tříděný odpad dnes potkáte na každém rohu. PET lahve už lidé docela automaticky hází do popelnic se…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Barevné popelnice na tříděný odpad dnes potkáte na každém rohu. PET lahve už lidé docela automaticky hází do popelnic se žlutým víkem, láhve od vína do těch se zeleným a staré noviny do modrých. Jsou však odpady, s jejichž tříděním si mnozí neví tak lehce rady. Mezi ně patří použitý olej – ať už kuchyňský, nebo technický.

Likvidace technického oleje

Co se likvidace oleje do auta nebo jiného technického oleje týče, jedná se podle zákona o odpadech o nebezpečný odpad, a tak s ním také musíte nakládat. Kdybyste ho jen tak někde nazdařbůh vylili, mohl by kontaminovat vodu, ovzduší nebo prosáknout do půdy a narušit přirozený ekosystém. A pokud by úřady na nezákonnou manipulaci s nebezpečným odpadem přišly, koukal by z toho pro pachatele pořádný průšvih.

Obaly s technickými oleji, barvami nebo ředidly proto vždy odnášejte na místa určená ke sběru nebezpečných látek, většinou do sběrného dvora. Oleje můžete odevzdat také na místech zpětného odběru, třeba na čerpací stanici nebo v autoservisu. Vůbec nejjednodušší je nechat olej vyměnit přímo v servisu. Nemusíte se tak o nic starat a všechno za vás vybaví profesionálové.

Použitý olej z fritézy

Co běžně děláte s olejem po vysmažení řízku nebo hranolek? Vylijete ho do záchodu nebo do umyvadla? Děláte velkou chybu. Čističky odpadních vod jsou sice vybaveny odlučovači a lapáky tuků a olejů, ale jejich kapacita není dimenzována na velká množství těchto odpadů. Oleje pak narušují biologické stupně čištění. Hrudky ochlazených tuků ucpávají kanalizační čerpadla a vytvářejí tuhé nánosy, které pak brání volnému průtoku vody.

Oleje a tuky z fritovacích hrnců patří do popelnice. Olej jednoduše přelijte do PET láhve a tu pak vyhoďte do komunálního odpadu. V některých obcích najdete i speciální kontejnery na sběr opotřebovaných potravinářských tuků a olejů v PVC obalech – například v Českých Budějovicích se tyto nádoby nacházejí na 8 různých místech. Nebo olej slévejte do kanystru a až bude plný, odevzdejte ho přímo do sběrného dvoru, případně kontaktujte firmu, která se na výkup olejů zaměřuje.

Nepodceňujte recyklaci oleje

Správně zrecyklovaný kuchyňský olej najde uplatnění v kosmetickém průmyslu, v logistice, nebo jako přídavek do biopaliv. Když ho vylejete do záchodu či do umyvadla, ucpe kanalizaci a znemožní čistění vody. O technickém oleji nemluvě – tam člověk likvidací mimo určená místa nejen přímo ubližuje přírodě, ale riskuje i pokutu v řádu až několika miliónů korun.

Až budete příště váhat, kam s použitým olejem, myslete i na to, že se z nebezpečného odpadu může lehce stát užitečná surovina. Záleží jen na tom, jak  s ním naložíte.

Přehrát celé video na YouTube