Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Každoroční odklízení sněhu – tipy a rady

Zimní přívaly sněhu každoročně potěší řadu lyžařů, méně nadšení jsou ovšem řidiči, ale také chodci v jednotlivých obcích. Schůdnost chodníků…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Zimní přívaly sněhu každoročně potěší řadu lyžařů, méně nadšení jsou ovšem řidiči, ale také chodci v jednotlivých obcích. Schůdnost chodníků je totiž mnohdy velmi složitá, pročež je třeba sníh odklízet. Kdo je ale za tuto činnost odpovědný? A co sníh na střechách?

Kdo je zodpovědný za stav chodníků?

Zatímco do roku 1997 byla povinnost zajistit schůdnost chodníku na majitelích přilehlých nemovitostí, od této doby je tato povinnost na majitelích chodníků, tedy vesměs na jednotlivých obcích. Ty se sice někdy zodpovědnost snaží pomocí vyhlášek přesunout opět na majitele nemovitostí, to je ovšem z hlediska legislativy sporné.

V každém případě za zranění způsobené špatným stavem chodníku odpovídá majitel chodníku, čemuž je tedy dobré předcházet. V letošním roce tak např. mohou města, obce i firmy pro tuto činnost požádat o pomoc úřady práce. Přesto se mnozí lidé i firmy rozhodnou odklidit sníh svépomocí. Jak to udělat co nejefektivněji a kam se sněhem?

Jak efektivně vyzrát na odklízení sněhu?

Předně záleží na tom, jak velkou plochu potřebujete uklidit. Z menších prostranství zvládne sníh odklidit snad každý za pomoci obyčejných nástrojů, jakým je např. lopata. I tak Vám ale doporučujeme pořídit speciální lopatu či hrablo na sníh, s nimiž si značně usnadníte práci, což nepochybně každý přivítá.

Problém ovšem nastává v případě, potřebujete-li odklidit větší prostranství, tedy např. větší zahradu či parkoviště. K tomuto účelu se již hodí sněhové frézy. Kam ale se sněhem? Rozhodně jej kupříkladu není možné nahrnout do řeky. Musíte najít místo, kdo nebude nikoho obtěžovat. Pokud ale chcete být úplně bez starostí, můžete vše nechat na specializované firmě. Společnost SIEGL Petr, s.r.o., sníh např. odklidí do přistaveného kontejneru a odveze.

Pozor na těžký sníh na střeše, nebezpečí nehrozí jen chodcům!

Sníh na střechách představuje svébytný problém. Jestliže jsme výše naznačili, že za sníh na chodnících je zodpovědný jejich majitel, zde to platí rovněž. V tomto případě se nicméně jedná o majitele nemovitosti. Spadne-li tedy těžký sníh ze střechy či větší rampouch a někoho zraní, odpovědnost spočívá na něm.

Majitelé domů se sice mohou proti takovýmto nepříjemnostem chránit pojištěním, avšak jako v jiných oblastech je lepší prevence. Odklízení sněhu ze střechy je ovšem poměrně náročné a nebezpečné, doporučujeme se tedy obrátit na specializovanou firmu (viz např. zde). Pak se nemůže nic stát.

Přehrát celé video na YouTube