Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Třídění odpadu: Kam patří plechovky a víčka od jogurtů?

Kelímek od jogurtu míří do plastového odpadu, to je zřejmé, ale kam vyhodit víčko? Nebo třeba hliníkový alobal od čokolády?…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Kelímek od jogurtu míří do plastového odpadu, to je zřejmé, ale kam vyhodit víčko? Nebo třeba hliníkový alobal od čokolády? A plechovky od piva, které se vám doma nahromadily po zahradní grilovačce?

Jedno pořekadlo říká, že nejekologičtější je takový odpad, který nevznikne. A o hliníkovém odpadu to platí dvojnásob. Jenže je léto a během prázdnin si chcete užívat víc než kdy jindy a možná že vaše oblíbená pochoutka není k dostání v jiném než hliníkovém obalu. To se potom hliníkový odpad hromadí: plechovky od nápojů, obaly od sladkostí, mastný alobal z grilování. Takže kam s ním?

Problematický hliníkový odpad

hliníkovým odpadem to není tak snadné jako například s plastem nebo papírem, který jednou za čas vynesete do barevného kontejneru. Obce jsou sice od roku 2015 povinné umožnit obyvatelům separované třídění kovů, včetně hliníku, ale jak se s tímto nařízením vyrovnávají je už jen na nich. V podstatě máte dvě hlavní možnosti.

Sběrné dvory

Hliníkový odpad, jako jsou zmiňovaná víčka od jogurtů nebo plechovky od piva, můžete jednou za čas dovézt do sběrného dvora. Ano, je pravda, že takové třídění je časově náročnější. Máte ale jistotu, že hliník bude znovu zpracován a recyklován. Takový postup je smysluplný, pokud se vám doma nahromadí větší množství hliníkového odpadu.

Sběrné nádoby

Na některých místech, například na vlakových nádražích, jsou umístěné speciální boxy na hliník. Pokud vlakem cestujete, můžete využít i tuto možnost. Podobných specializovaných míst, kde můžete hliníkový odpad vyhodit, přibývá. Neváhejte proto kontaktovat obecní úřad, zda něco takového existuje i v okolí vašeho bydliště.

Je to opravdu hliník?

Poznat hliníkový odpad nemusí být vždy jednoduché. Někdy obalový průmysl používá hliníkové obaly v kombinaci s jinými materiály nebo se obal pouze tváří, že je hliníkový, což se týká například víček od jogurtů. Jak tedy hliník poznáte od jiného kovu nebo materiálu?

  • Ač je hliník kov, nereaguje na magnet. Pokud si nejste jisti, vezměte si k ruce tuto jednoduchou pomůcku.
  • Hliník je měkký, snadno ho zmačkáte. Třeba z hliníkového víčka od jogurtu uděláte klidně malou kuličku. Plast má naopak tendenci vracet se do původního stavu.
  • Hliníkové obaly lze také snadno trhat a poničit.
Přehrát celé video na YouTube