Nejrychlejší kontejnery v Praze
Objednávejte na 602 20 30 44 Po - ne od 6:00 do 22:00 hod.

Vermikompostéry – vytvořte si kompost v kuchyni!

V dřívějších dobách bylo kompostování omezeno především na rodinné domy se zahradou. To už ovšem nějaký čas neplatí. Aktuálně totiž můžete zpracovávat bioodpad prakticky všude, a to díky existenci vermikompostérů!

Jak takové vermikompostování funguje?

Nejprve si objasněme význam termínu „vermikompost“. Jedná se o rozklad organických materiálů za pomoci žížal. Celý proces je přitom uznáván jako nejpokročilejší metoda kompostování. Pokud už tedy nechcete vyhazovat odpad z kuchyně, stačí pouze jediné – pořiďte si vermikompostér, případně si jej vyrobte, sežeňte žížaly a můžete okamžitě začít kompostovat. Získáte tak tzv. žížalí čaj, tedy výživnou tekutinu, kterou lze následně použít pro hnojení pokojových květin či bylinek. Ty budou samozřejmě daleko více prosperovat.

Koupit, nebo vyrobit vermikompostér?

Pokud bychom chtěli shrnout výše uvedené, vermikompostování je proces, při kterém se jednoduše a ekologicky zbavíte bioodpadu z domácnosti (nejedná se tedy o odpad živočišného původu!) a získáte vysoce kvalitní hnojivo. Otázkou ovšem zůstává, jak je to s finanční stránkou. Vermikompostéry nejsou nejdražší, přesto přijdou zhruba na dva až tři tisíce korun. To sice není mnoho, na druhou stranu je lze mít téměř zadarmo! Jak? Stačí si je vyrobit. Že to musí být složité? Ale kdeže!

Návod na výrobu vermikompostéru

  • Pořiďte si tři plastové krabice nebo kbelíky s víkem a umístěte je jednoduše na sebe.
  • V horních dvou nádobách je nutné provrtat otvory do víka, boku a dna, které slouží k přísunu vzduchu a k tomu, aby žížalí čaj skončil ve spodní krabici. V té tedy díry do dna nedělejte.
  • Horní dvě krabice či kbelíky musejí obsahovat kvalitní podestýlku, která může být tvořena půdou, novinami, listím, trávou či rašelinou. Dolní nádoba zůstává zpočátku prázdná.
  • Pamatujte, že kompost musí být sice vlhký, ale ne příliš. Optimální teplota je potom 19 až 25 °C. Ideální umístění je proto přímo v kuchyni (zápachu se obávat nemusíte!), ale také v chodbě či v komoře.

Kde sehnat vhodné žížaly?

Ač můžete použít naše české žížaly, jsou spíše doporučovány tzv. žížaly kalifornské, které toho více zbaští a rychleji se rozmnožují. Ty si lze buď zakoupit v obchodě, anebo můžete kontaktovat jejich chovatele. Ani s pracovní silou tedy nebudete mít sebemenší problém. Zkrátka a dobře výmluva, že bioodpad z kuchyně vyhazujeme proto, že nemáme kompost, již v současné době nemá šanci obstát. Vermikompostování je navíc pozitivní v mnoha ohledech, začněte tedy o něm minimálně uvažovat…

Štítky: ,
Publikováno 27. 07. 15 v kategorii Recyklace odpadu |

Starší příspěvky:
Seznamte se s domy z PET lahví

Některé materiály pro stavbu domů se používají tisíce let, další jsou poměrně nové. V současné době jsou navíc používány hmoty, které...

Kam s věcmi, které je nám líto vyhodit?

Recyklace jednotlivých druhů materiálů je velmi důležitá. Některé věci vám ovšem může být líto vyhodit a v takovém případě jistě přemýšlíte,...

Základní informace o recyklaci textilií

Mezi materiály, o nichž se v souvislosti s tříděním odpadu příliš často nehovoří, patří textilie. I jejich recyklace je ovšem velmi potřebná,...

Odklízení následků silničních nehod s ohledem na únik nebezpečných látek

Následky dopravních nehod jsou někdy tragické. Tyto situace navíc v některých případech vedou rovněž k poškození životního prostředí. Pro zajímavost se tedy...

Kam s mrtvým domácím mazlíčkem?

Zemře-li Vám domácí mazlíček, jedná se samozřejmě o ztrátu, která bolí celou rodinu. O tělo uhynulého zvířete byste se ovšem...

Zavřít