Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Rekonstrukce domu či bytu. Jaký odpad vzniká a kam s ním?

Rekonstrukce bytu nebo domu sice slibuje nové a lepší bydlení, samotný proces ovšem může být spojen s řadou starostí. Tak…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Rekonstrukce bytu nebo domu sice slibuje nové a lepší bydlení, samotný proces ovšem může být spojen s řadou starostí. Tak například je vhodné se připravit na to, že vznikne větší množství odpadu.

Odvoz a recyklace stavební suti a odpadu

Stavební suť a další opady z rekonstrukce

Ačkoli je naložení s odpadem obvykle záležitostí až závěrečné fáze celého procesu rekonstrukce, měli byste na tento aspekt myslet ještě před samotným zahájením veškerých prací. V jejich průběhu je již obvykle pozdě, neboť je třeba řešit řadu dalších věcí. Jaký odpad můžete v průběhu rekonstrukčních prací vlastně „očekávat“? Předně se jedná o stavební suť, kterou tvoří zbytky cihel, omítky či betonu, případně barev, dřevěných trámů apod. K tomu připočtěte různé další materiály, jako např. nefunkční elektrické rozvody, a bude vám jasné, že ačkoli se to tak z počátku nemusí jevit, i z malé stavební úpravy může být hromada odpadu. Otázka je tedy jasná – kam s ním?

Jak správně naložit se stavebním odpadem?

Samozřejmě že se odpadu z rekonstrukce nelze zbavit běžným způsobem. Do kontejnerů tedy v žádném případě nepatří! Stavební suť a další materiály totiž mají své místo na sběrném dvoře. Kdo se ale o něj postará? Pokud si na rekonstrukci najmete firmu, často se s ní můžete domluvit i na likvidaci odpadu. Pustíte-li se ovšem do této činnosti svépomocí, o nepotřebné materiály se musíte postarat sami. Obecně platí, že stavební suť do 1 m3 může občan dané lokality umístit do sběrného dvora zdarma. Na druhou stranu to stojí spoustu času a úsilí.

I v takovém případě nicméně existuje řešení. Lze si totiž objednat služby specializované firmy, jež k vám dopraví vlastní kontejner a následně se o vzniklý odpad z rekonstrukce náležitě, tedy ekologicky postará (jednotlivé materiály jsou totiž převážně či plně recyklovatelné). Takový krok je navíc klíčový rovněž z hlediska vaší zákonné povinnosti – pro kolaudaci nově zrekonstruovaného bytu či domu je totiž nezbytně nutné doložit potvrzení o likvidaci odpadu, které od takové firmy pochopitelně dostanete, aniž byste museli cokoli řešit. Vše zkrátka touto cestou proběhne tak, jak má a vy se budete moci soustředit na další náležitosti, které jsou s rekonstrukcí nedílně spojeny.

Přehrát celé video na YouTube