Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Igelitová, nikoli modrá planeta – aneb Igelit jako nenápadný zabiják

Když se řekne „igelitky“, mnoho lidí si ihned představí své pomocníky při nakupování, kteří sice nejsou z hlediska životního prostředí tak…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Když se řekne „igelitky“, mnoho lidí si ihned představí své pomocníky při nakupování, kteří sice nejsou z hlediska životního prostředí tak úplně „košer“, nicméně se bez nich nelze obejít. Jenže právě igelitové tašky a sáčky mají často až nečekaný dopad, třeba na život v oceánech…

Igelitové obaly a války proti nim

Plastové obaly se staly nedílnou součástí (nejen) lidského světa ve 30. letech minulého století, historie igelitu je však ještě o delší. Buď jak buď všemožné igelitové obaly se následně velmi dobře uchytily, bohužel… Dnes se např. odhaduje, že jen na území České republiky se použijí stovky milionů igelitových tašek ročně. Docela „slušná práce“ na stát, který má 10 milionů obyvatel, nemyslíte? A nyní si zkuste představit, jaké asi bude toto číslo z celosvětového hlediska! Některé země jako např. Austrálie či Itálie však už vyhlásily igelitovým obalům válku. Učinily tak ovšem i další státy, a to často právě takové, jejichž pobřeží omílají vodstva oceánů. Ptáte se proč?

Igelitky nejen jako vrazi delfínů a dalších zvířat, ale i lidí

Vzhledem k tomu, že světové oceány zabírají většinu plochy naší planety, zřejmě nepřekvapí, že velké množství igelitových tašek a sáčků končí právě zde. Tímto způsobem je dokonce znečišťován už i Jižní ledový oceán v okolí Antarktidy a zmínit můžeme také Velký pacifický odpadkový pás, jehož jsou plastové výrobky výraznou součástí. Netřeba zdůrazňovat, že společně s dalším odpadem vzniklým lidskou činností nevytvářejí igelitové obaly právě ideální podmínky pro život mořských živočichů. Každoročně dokonce zahynou miliony tvorů, kteří igelitové obaly pozřou. Delfínům a želvám např. připomínají medúzy, tedy jejich oblíbenou „laskominu“.

Jenže pozor, nejde pouze o mořské živočichy, zpětně je totiž ohrožen rovněž člověk. Rybí maso je sice dlouhodobě vydáváno za zdraví prospěšné, nicméně pouze v případě, že není kontaminováno nebezpečnými látkami. A právě plastové výrobky se ve vodách světových oceánů pod vlivem ultrafialového zařízení, jež se k nám ve větší míře dostává s poškozením ozónové vrstvy, rozkládají na mikroskopické částečky. Ty jsou potom obsaženy právě v rybím mase a jsou karcinogenní, tedy na zdraví nám rozhodně nepřidají.

Igelitové tašky a sáčky zítra

Jak jsme již naznačili, dnes se snaží mnohé země s množstvím igelitových tašek a sáčků bojovat, vesměs skrze jejich zpoplatnění. Výsledky jsou samozřejmě znát, otázkou však zůstává, zda jsou takové kroky dostatečné. Zodpovědnost totiž leží na každém z nás. Nutná je samozřejmě už recyklace plastů, nicméně v kontextu našeho článku je nejlepší používání igelitových obalů zcela eliminovat. Při nákupu jsou např. ideální alternativou plátěné tašky, síťovky či košíky na zeleninu. Pokud totiž nechceme proměnit oceány, jež jsou základem globálního ekosystému, jakož i pevninu v prostředí zamořené igelitem, měli bychom učinit co nejdříve patřičné kroky…

A co vy a igelitky? Používáte ještě toto neekologické řešení nebo dáváte přednost bavlněným taškám, které jsou mnohem ekologičtější? Podělte se o svůj názor níže do komentářů.

Budeme rádi, pokud o tomto globálním problému řeknete i svým přátelům a lidem kolem vás. Stačí článek nasdílet pomocí ikonek níže.

Přehrát celé video na YouTube