Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Kontejnery pro nevidomé umožňují třídit odpad zrakově postiženým!

Třídění odpadu by mělo být záležitostí každého člověka. Někteří lidé se ovšem musí ve svém životě potýkat s určitým handicapem. V současné…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Třídění odpadu by mělo být záležitostí každého člověka. Někteří lidé se ovšem musí ve svém životě potýkat s určitým handicapem. V současné době však již na některých místech mohou třídit odpad i nevidomí!

Co jsou kontejnery pro zrakově postižené?

Jak sám název napovídá, kontejnery pro nevidomé jsou nádoby, u nichž se i takto handicapovaní lidé mohou orientovat v tom, pro jaký odpad jsou konkrétně určeny. Jednotlivé kontejnery tohoto typu se sice dle lokality v lecčem liší, ale s běžnými nádobami na tříděný odpad mají pochopitelně společné to, že jsou určeny na plastové výrobky, papír, sklo nebo také na nápojové kartony.

Vzhledem k tomu, že u nádob na tříděný odpad je používáno barevné rozlišení, nevidomí se jeho recyklace samostatně nemohli účastnit. To již ovšem neplatí. Na některých místech totiž byly na kontejnery připevněny orientační štítky či nálepky a zrakově postižení tak přesně vědí, pro jaký materiál je ta která nádoba určena.

Kde se lze s kontejnery pro nevidomé setkat?

Jako první instalovala kontejnery pro nevidomé Praha 4, a to v dubnu loňského roku. Na běžné nádoby zde byly namontovány plastové štítky, jež obsahují nejen reliéfní piktogram, který představuje daný druh odpadu, ale také popis v Braillově písmu. Takto přitom byly označeny kontejnery na deseti místech, kde nyní mohou nevidomí a slabozrací bez pomoci třídit odpad.

„Pevně věřím, že označení sběrných nádob Braillovým písmem pomůže našim nevidomým občanům odstranit další bariéru,“ uvedla v dubnu 2014 Ivana Staňková, zástupkyně starosty městské části Praha 4.

Samozřejmě, že Praha 4 již dnes není jediným místem, kde se mohou zrakově postižení bez pomoci zbavit odpadu. Speciálně označené nádoby se totiž objevily také jinde. Od začátku letošního roku kupříkladu mohou nevidomí správně třídit odpad v Karviné, zde s pomocí orientačních nálepek. Můžeme tedy pouze doufat, že podobné projekty budou neustále přibývat.

Doporučujeme: podívejte se na reportáž, která se zabývá právě kontejnery pro nevidomé v městské části Praha 4.

Přehrát celé video na YouTube