Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Recyklované mléko v tetrapaku? Ale kdeže!

Věděli jste, že mléko prodávané v tetrapaku může být recyklované, a to až pětkrát? Že se vám to zdá podezřelé? Ano,…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Věděli jste, že mléko prodávané v tetrapaku může být recyklované, a to až pětkrát? Že se vám to zdá podezřelé? Ano, máte pravdu. Nejedná se totiž o nic jiného než o tzv. hoax neboli poplašnou zprávu.

Co je to vlastně takový hoax?

Aktuálně je možné poměrně snadno šířit zprávy, které se nezakládají na pravdě. Tuto tendenci pochopitelně přiživují senzacechtivá média, jejichž praxe se často příliš neliší. Na internetu tak koluje celá řada informací, jež sice u mnoha čtenářů budí pochybnosti, leč spousta lidí jim věří. Tyto poplašné zprávy se nazývají hoax a šíří se především prostřednictvím e-mailů. Jedna taková informace tvrdí, že mléko prodávané v kartonovém obalu neboli tetrapaku může být recyklované…

Pozor na recyklované mléko!

Verzí zprávy o recyklovaném mléku existuje hned několik, základ však mají totožný. V podstatě jde o to, že se údajně mléko v tetrapaku, jež nebylo spotřebováno do konce trvanlivosti, vrací zpracovateli. Ten obal otevře, mléko znovu pasterizuje, poté zabalí a to následně putuje zpět do prodeje. Celý tento proces přitom může absolvovat ne jednou, ale dokonce pětkrát! Jako důkaz takové aktivity prý slouží sama krabice. Na jejím spodku jsou totiž pod zalepeným záhybem čísla 12345, nicméně jedno z čísel vždy chybí. A právě to udává počet recyklací mléka.

Skutečně se mléko v kartonovém obalu recykluje?

Připadá vám to celé nedůvěryhodné? Nám také, a rozhodně nejsme jediní. Za nesmysl označuje tuto zprávu řada odborníků. Problémem je už samotný proces pasterace neboli pasterizace, tedy krátkodobé zvýšení teploty, jež slouží ke konzervaci potravin a nápojů. Mléko v tetrapaku pasterizováno není, neboť je podrobováno tzv. UHT ohřevu. Dalším problémem je ekonomická stránka celého procesu. Skutečně by se někomu vyplatilo svážet mléko, které je prodáváno za pár korun, a poté jej znovu posílat do prodeje?

Možná vás ale napadá otázka, co vlastně znamenají ony cifry na obalu. Ano, ty tam skutečně jsou. Pokud ovšem tipujete, že se vztahují k obalu, a nikoli k obsahu, máte samozřejmě pravdu. Čísla tedy slouží pouze k identifikaci pásu, na němž byl kartonový obal potištěn a slouží výhradně pro potřeby výrobce. Nic víc, nic míň. Tento případ ovšem jasně dokazuje, že mnozí lidé jsou dnes schopni věřit prakticky čemukoli, co má aureolu senzace. Ba co víc, podobné neověřené a nesmyslné informace šíří pomocí vlastního e-mailu dál…

Přehrát celé video na YouTube