Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2018

Rok se s rokem sešel a je tu opět povinnost firem ohlásit údaje o vyprodukovaných odpadech.

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Rok se s rokem sešel a je tu opět povinnost firem ohlásit údaje o vyprodukovaných odpadech a to v případě překročení níže uvedených limitů. V předešlém roce nedošlo v tomto směru k žádné úpravě legislativy a tak se údaje ohlašují stejným způsobem jako v roce 2018.

Nejpozději do 15. února 2019 musí každá firma, která v roce 2018 vyprodukovala více jak 100 tun ostatního odpadu nebo 100 kg nebezpečného odpadu (sečteno za všechny provozovny v České republice dohromady) podat tzv. Hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Stejně jako v minulých letech se hlášení podává přes tzv. systém ISPOP (Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností – www.ispop.cz).

Hlášení se podává za každou samostatnou provozovnu. Pozor, toto ale neplatí např. u staveb prováděných ve správním území obce s rozšířenou působností. V tomto případě se všechny vyprodukované odpady sčítají a podává se pouze jedno souhrnné hlášení za všechny stavby prováděné v tomto správním území. Pokud jste tedy v minulém roce prováděli stavební činnost např. na Praze 2 na více místech, nebudete podávat hlášení za každé jednotlivé místo, ale podáte pouze jedno hlášení za Prahu 2.

Pozor, v hlášení musíte uvádět čísla provozoven tzv. IČP. Pokud máte přidělené číslo provozovny podle Živnostenského rejstříku nebo používáte nějaké své interní číslo, toto číslo musíte použít i v hlášení. Je potřeba, abyste nám toto číslo sdělili, abychom do hlášení uváděli stejné údaje. Pokud tedy nebudete uvádět IČP podle Živnostenského rejstříku nebo podle svého interního čísla, použijte jako číslo provozovny tzv. ORP (obec s rozšířenou působností) resp. SOP (správní obvod Praha). Tato možnost se použije i v případě, že nemáte pevnou provozovnu, např. u stavebních činností, úklidových službách, stěhování apod. V Praze platí pro ORP resp. SOP následující pravidlo: Praha 1 má ORP 1101, Praha 2 má 1102 … Praha 22 má 1122. Číselník všech obcí s rozšířenou působností lze dohledat na stránkách Českého statistického úřadu (www.czso.cz).

Pokud jste ještě nikdy nepodávali hlášení a myslíte si, že překročíte výše uvedené limity, zaregistrujte nejprve svou firmu v systému ISPOP (www.ispop.cz) a proveďte tzv. registraci subjektu. Bez této registrace nebudete moci hlášení podat. Na webových stránkách systému ISPOP je také několik video návodů, ve kterých jsou zobrazeny základní postupy pro registraci firmy a dále pak postupy pro samotné podání hlášení.

Víme, že podání hlášení není vždy jednoduché, a proto, pokud budete potřebovat pomoc, obraťte se na nás, a my Vám rádi poradíme.

Doufáme, že pro vás by l článek přínosný . Ve firmě SIEGL s.r.o. se specializujeme na likvidaci odpadu a stavební suti již od roku 1990. Pro firmy uděláme maximum a proto vám nově v roce 2019 nabízíme rozpočtování likvidace stavebního odpadu pro firmy zdarma ! Zašlete nám poptávku a kalkulaci s množstevní slevou vám zpracujeme do 24 hodin ZDE nebo PO-NE volejte dispečink 602 20 30 44.

Přehrát celé video na YouTube