Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Odklízení pozůstalosti: s firmou nebo svépomocí?

Po prvním otřesu ze zprávy o smrti blízkého člověka se postupně vracíte do běžného chodu života. A hned vás čeká…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Po prvním otřesu ze zprávy o smrti blízkého člověka se postupně vracíte do běžného chodu života. A hned vás čeká tolik vyřizování: dědictví, převod elektřiny, zrušení telefonu nebo pojištění. K tomu se přidá ještě vyklízení pozůstalosti. Pomoci vám může specializovaná firma.

 

Vyklízení bytu

Stojíte v bytě, kde ještě před několika dny žil váš příbuzný. Pořád si říkáte, že snad odešel jen na chvíli. Všechny ty věci okolo jsou přece jeho. Skříně plné knih, oblečení, nádobí v kuchyni, na stěnách obrazy a fotografie. Probíráte se šuplíky a na stranu dáváte vše, co budete potřebovat k vyřízení pozůstalosti. Ale co s tím zbytkem? Nemůžete si přece všechno odvézt domů. Bude nutné pozůstalost vyklidit. Některé věci si vezmete na památku, jiné bohužel poputují do kontejneru.

Příprava na odklízení pozůstalosti

  • Do odklízení pozůstalosti byste se měli pustit až po vyřízení dědictví, jež má na starosti notář. Dědí se buď ze zákona, nebo podle závěti, pokud ji zemřelý zanechal. Dříve se raději do likvidace věcí po nebožtíkovi nepouštějte. Vyhnete se tak nepříjemnostem s ostatními příbuznými.
  • V rámci zachování dobrých rodinných a přátelských vztahů zvažte, koho k odklízení pozůstalosti přizvete. Měl zemřelý úzký vztah s některým ze svých přátel? Možná by ocenil nějakou drobnost na památku. Za zeptání nic nedáte.
  • Ještě než se pustíte do bezmyšlenkovité likvidace věcí, dejte na stranu vše, co budete v rámci vyřizování pozůstalosti potřebovat: smlouvy, pojištění, poslední faktury za elektřinu apod.
  • Projděte také cennosti, které si můžete vzít na památku, věnovat do muzea nebo nabídnout ve starožitnictví.
  • Nakonec budete stát stále v bytě, kde stále zůstala spousta věcí. V této fázi se můžete rozhodnout, zda budete vyklízet byt svépomocí nebo si sjednáte specializovanou firmu.

Vzít si na odklízení pozůstalosti firmu je legitimní

Zavolat si na odklízení pozůstalosti odborníky není nic proti ničemu. V západních zemích je to docela běžná věc. Důvody, proč se pro tento krok rozhodnete, mohou být různé: nemáte sílu, protože se stále vzpamatováváte ze ztráty, nezbývá vám čas, protože pečujete o rodinu, nebo žijete na druhé straně republiky.

Objednat si na odklízení pozůstalosti specialisty s sebou přináší hned několik výhod. Především určíte, co vše má být vyklizeno. Pracovníci věci naloží, odvezou a s ohledem na platnou legislativu zlikvidují. Samozřejmostí každé solidní vyklízecí firmy je, že po sobě uklidí. Vy se nemusíte už o nic starat a po skončení prací přijdete do vyklizeného bytu.

Přehrát celé video na YouTube