Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Celebrity, kterým není lhostejné třídění odpadu

Hollywoodským i českým celebritám není životní prostředí lhostejné. Alespoň některé z nich se snaží jít příkladem a ukazovat na nutnost třídění…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Hollywoodským i českým celebritám není životní prostředí lhostejné. Alespoň některé z nich se snaží jít příkladem a ukazovat na nutnost třídění odpadu a recyklace. Ze zahraničních k nim patří třeba Leonardo DiCaprio nebo Robert Redford, z českých například Tomáš Klus, který na recyklaci postavil celé své letošní turné Recyklus.

Robert Redford

Dříve lámal ženská srdce, dnes se zajímá o osud planety Země. Slavný herec například založil festival nezávislých filmů, ve kterých mají prostor témata ekologie nebo třídění odpadů. Stvořil i televizní kanál Sundance, na kterém mají svůj pravidelný vysílací čas pořady věnované životnímu prostředí. Ten dostal jméno podle městečka, kde má Redford srub. Vyrábí si elektřinu ze solárních panelů, recykluje odpad a pěstuje si vlastní zeleninu.

Leonardo DiCaprio

Držitel Oskara se tématice ekologie dlouhodobě věnuje. Zajímá se zejména o znečišťování oceánů plastem. Herec také bojuje za využívání obnovitelných zdrojů a za udržitelný rozvoj. DiCaprio se věnuje osvětě, ale i konkrétním činnostem a samozřejmě na ekologii přispívá i finančně. Například na konferenci Náš oceán, která se nedávno konala ve Washingtonu DC, zdůraznil nutnost chránit oceány před lidskými odpadky a na činnost spojenou s ochranou mořských vod nabídl 7 milionů dolarů. Zhlédnout můžete také dokument Before the Flood právě s Leonardem DiCarpriem.

Tomáš Klus

Populární český zpěvák Tomáš Klus postavil na třídění odpadů celé své letošní turné Recyklus. Návštěvníky svých koncertů nabádá k ekologii, třídění a zpětnému využívání odpadů. Lidé si mohou u vstupu na koncerty prohlédnout umělecky pojaté kontejnery na tříděný odpad nebo některé výrobky z recyklovaných materiálů.

Bárta, Polívková a Ruppert

V českém prostředí se k třídění odpadu přihlásili i herečka Anna Polívková, zpěváci Matěj Ruppert nebo Dan Bárta. Ti pro neziskovou organizaci ECOBAT navrhli vlastní unikátní design limitované edice sběrných nádob ECOCHEESE, které slouží k ukládání použitých baterií v domácnostech i firmách.

Dan Bárta se aktivní ochraně přírody věnuje dlouhodobě. Zajímá se především o vážky, o nichž sepsal knihu. Velký důraz klade zároveň na ekologické přístupy a na třídění odpadu, který je podle něho jeden z nejjednodušších způsobů, jak může člověk pomáhat přírodě.

Přehrát celé video na YouTube