Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Nejkrásnější stavby z písku u nás i ve světě

Písek patří mezi nejdůležitější stavební materiály. Ovšem kromě toho, že je používán při různých pracích, slouží i jako stavební materiál…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Písek patří mezi nejdůležitější stavební materiály. Ovšem kromě toho, že je používán při různých pracích, slouží i jako stavební materiál pro nadšence po celém světě, kteří z něj zejména na plážích staví někdy až neuvěřitelné struktury!

Stavby z písku – zakázané i glorifikované

Ač se to může zdát poněkud podivné, v některých částech světa hrozí za konstrukci staveb z písku pokuty! Myslíte si, že se musí jednat o legislativu země, jejíž zákony jsou takříkajíc „sto let před opicemi“? Vůbec ne! Pokutu za stavění hradů z písků totiž můžete dostat v italské Eraclee (viz zde)! Naštěstí ve většině částí světa takto bizarní nařízení neplatí, takže všemožní kreativci mohou naplno ukázat své schopnosti.

Stavby z písku pochopitelně mají omezenou životnost. V současné době jsou ovšem i díky rozšíření moderních mobilních telefonů všudypřítomné možnosti fotografování, takže taková díla jsou ve většině případů zvěčněna a mohou se jimi na internetu kochat miliony lidí. Ačkoli mezi nejznámější stavby patří hrady z písku, jedná se pouze o jeden z mnoha motivů, které různí nadšenci po celém světě vytvářejí.

Dalšími náměty jsou kupříkladu krásy přírodního světa, známé osobnosti dějin a sportu, hrdinové filmového a seriálového světa, různé stroje, mytologické postavy a scenérie, jakož i nejrůznější extravagantní motivy. A pokud vám nestačí „klasické“ stavby z písku, existují i další obdobné aktivity. Tak např. tři umělci na Novém Zélandu tvoří do písku obrázky, které vypadají reálně! Fantazii se zkrátka meze nekladou…

Doporučujeme: prohlédněte si 88 staveb z písku, které si rozhodně zaslouží vřelý obdiv. Netřeba snad dodávat, že jejich autorům práce trvala mnoho a mnoho hodin, nemluvě o potřebné šikovnosti!

Stavby z písku v České republice

Nadšence do této aktivity lze pochopitelně nalézt i v našich luzích a hájích. Před dvěma lety kupříkladu vznikaly sochy z písku u hradu Bítov. Samozřejmě však platí, že podobné konstrukce si může zkusit postavit úplně každý, neboť se nejedná pouze o doménu těch, jejichž díla vypadají jako „živá“. Pokud tedy máte vlastní nápady a chtěli byste je realizovat, léto je ideálním obdobím k tomu si obdobnou aktivitu také vyzkoušet!

Přehrát celé video na YouTube