Kompostování je vhodnou metodou pro nakládání s bioodpadem. Pokud rovněž plánujete, že se do této činnosti v nejbližší době pustíte, máme pro vás jednoduchý návod, jak s ní začít.
Kompost – perfektní využití bioodpadu
Kompostování je zajímavým postupem, jak účinně využít bioodpad (tedy např. kuchyňské zbytky), který by byl jinak s největší pravděpodobností bez užitku vyhozen. Je pochopitelné, že kompostovat lze na různých místech. Zejména se jedná o soukromé zahrady, nicméně tato metoda je aplikována i na komunitní či průmyslové úrovni.
V současné době není již dokonce problémem kompostovat i v rámci domácností, a to za pomoci tzv. vermikompostérů. Buď jak buď, ve všech případech dochází díky činnosti mikroorganismů a anaerobním procesům ke vzniku kompostu, který lze např. využít pro přihnojování trávníku, záhonů, stromů apod. Jenže jak vlastně začít?
Založení kompostu krok za krokem
S kompostováním je možné začít v době, kdy je teplota nad nulou, neboť pouze pak dochází k rozkladným procesům. Kompost lze tedy založit na jaře, v létě anebo třeba v průběhu podzimního úklidu na zahradě. V každém období je ovšem nutné pamatovat na několik důležitých kroků…
- V prvé řadě je klíčové vybrat vhodné místo. Ostré sluneční záření totiž kompostu v žádném případě neprospívá, neboť je vysušován. Navíc musíte zohlednit skutečnost, že se jedná o zdroj zápachu, pod okna tedy rovněž nepatří. A jeho velikost? To záleží pouze na vás.
- Ideální je, pokud kompostujete v ohradníku, který může být z různých materiálů (dřevo, plast, dráty apod.). V každém případě je nutné neustále pamatovat na vzdušnost (jednou až dvakrát měsíčně kompost promíchejte) a vlhkost (jednou za čas ho zalijte), protože jen tak bude prosperovat.
- Důležité je rovněž složení kompostu. Na jeho dno patří spíše hrubší materiály, což je důležité pro vzdušnost. Jedná se přitom o tzv. hnědý („uhlíkatý“) odpad. Ten by se měl následně střídat s odpadem zeleným neboli „dusíkatým“. Obecně však platí, že více by mělo být v kompostu hnědého odpadu.
- Co tedy do kompostu vlastně patří? Hnědým odpadem jsou myšleny různé druhy papíru (noviny, lepenka či ubrousky), dále suché listí, piliny, skořápky od vajíček a ořechů, sláma atd. Zeleným odpadem je naopak ovoce a zelenina, čerstvé listí a tráva, zbytky od čaje a kávy apod.
- Naopak na kompost nevyhazujte materiály, které nepatří mezi bioodpad. To znamená, že zde není místo pro plastové či skleněné odpady, výkaly, kosti a zbytky masa, nebezpečné odpady, ale ani pro ovoce, zeleninu a rostliny, které byly napadeny určitými chorobami.
- A kdy budou znát výsledky? Pokud budete dělat vše správně, skutečně kvalitní a vyzrálý kompost získáte za cca půl roku až rok. Použít lze ovšem již mladší kompost. Ten by ovšem měl „zrát“ minimálně 2 až 6 měsíců. Už po této době lze dodat květinám, ovocným stromům či zelenině kvalitní živiny.