Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Co nepatří do tříděného odpadu?

Recyklovat se dá řada materiálů. Existují ovšem také výrobky, které do tříděného odpadu nepatří, a jejich místo je tedy v odpadu…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Recyklovat se dá řada materiálů. Existují ovšem také výrobky, které do tříděného odpadu nepatří, a jejich místo je tedy v odpadu směsném, případně na sběrném dvoře. Chcete-li třídit skutečně správně, měli byste je znát.

Co nevyhazovat do kontejnerů na plasty, papír a sklo?

Co patří a nepatří do barevně rozlišených kontejnerů, už jsme zmínili v článcích o jednotlivých druzích odpadu (viz články o plastech, papíru nebo sklu). Není ovšem od věci materiály, které je nemožné recyklovat, vyjmenovat na jednom místě. Doufáme, že Vám to pomůže k lepší orientaci v této problematice.

  • Co nepatří do žlutých kontejnerů na plasty? V prvé řadě se jedná o mastné a jinak znečištěné plastové obaly (zejména od nebezpečných látek jako např. od chemikálií), a to včetně plastů ze stavby. Dále do těchto nádob nevhazujte molitan, gumu, pneumatiky, podlahové krytiny, pěnové plasty, pryž, textil z umělých vláken, elektrické kabely, ale ani výrobky z PVC, které obsahují chlór, apod.
  • Co nepatří do modrých kontejnerů na papír? Především jde o znečištěný papír (např. mastnotou) nebo o papír dehtovaný, lakovaný, voskový, brusný, asfaltový, pergamenový, pauzovací či uhlový. Nepatří sem rovněž nápojové kartony či použité hygienické potřeby, tedy kupříkladu vložky, papírové kapesníky, dětské pleny apod. Navíc zde není místo ani pro obaly od vajíček a roličky toaletního papíru, neboť jsou vyrobeny z papíru, který již byl recyklován v maximálním možném množství.
  • Co nepatří do bílých a zelených kontejnerů na sklo? Tak například keramika a porcelán jsou materiály, jež jsou vyráběny specifickým způsobem, a mezi sklem jejich místo rozhodně není. Dále sem nevyhazujte autoskla, zrcadla, metalické či zakuřované sklo, případně sklo drátěné nebo lepené, ale ani obrazovky televizorů, žárovky, výbojky a samozřejmě opět znečištěné skleněné obaly, a to zejména od barev či ředidel.

Proč je důležité správné třídění odpadu?

Má to hned několik důvodů. Nesprávné třídění kupříkladu výrazně znesnadňuje práci při dalším zpracování. Navíc podobné prohřešky mohou stát jednotlivé obce nemalé finanční částky, a to až miliony korun ročně. V neposlední řadě je třeba upozornit na to, že nevyhovující nakládání s odpadem může být „odměněno“ vysokou pokutou. Tyto částky se u fyzických osob pohybují v rozmezí 20 tisíc až 1 milion korun, u právnických osob, případně u osob, jež jsou oprávněny k podnikání, se dokonce jedná o desetitisíce až desítky milionů korun! Správné třídění odpadu je tedy skutečně důležité…

Přehrát celé video na YouTube