Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Malešické spalovně odpadů dominuje jeden z největších komínů v ČR

Malešickou spalovnu odpadů v Praze nejde jen tak přehlédnout. Stavbě dominuje jeden z nejvyšších komínů v České republice, který se vztyčuje do výšky téměř…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Malešickou spalovnu odpadů v Praze nejde jen tak přehlédnout. Stavbě dominuje jeden z nejvyšších komínů v České republice, který se vztyčuje do výšky téměř 180 metrů. Společně se čtyřmi ochozy a žebříky s ochranou je komplex, který spravují Pražské služby, skutečně jedinečný.

Každý z nás vyprodukuje v průměru 350 kg komunálního odpadu ročně. Většina odpadů, které vyhodí Pražané, končí ve spalovně v Malešicích, která je dokáže energeticky využít. Denně sem popelářská auta přivezou kolem 800 tun odpadu.

Malešická spalovna se vylepšuje

Spalovny jsou pro likvidaci vyprodukovaného odpadu nezbytné. Technologická zařízení, v nichž se odpad spaluje, využívají získanou energii nejčastěji k výrobě tepla nebo elektrické energie. Ani malešická spalovna není výjimkou.

V pražské metropoli byla první spalovna odpadů postavena už ve třicátých letech minulého století ve Vysočanech a fungovala až do poloviny roku 1997. Poté ji vystřídala nová spalovna v Malešicích, která byla do provozu uvedena v roce 1998. Od této doby až dosud se postupně vylepšovaly její emisní parametry. Instalovány byly například katalyzátory, jež odstraňují ze spalin oxidy dusíků.

Malešice vyrábí teplo i elektřinu

Kapacita spalovny v Malešicích je 310 000 tun odpadu za rok. Ve spalovně jsou instalovány čtyři kotle, přičemž každý z nich dokáže spálit až 12 tun odpadu za hodinu. Každý z kotlů vyrobí asi 36 tun páry o teplotě 235°C a o tlaku 1,37 MPa.

Z odpadu, který se ve spalovně ZEVO Malešice spálí, se vyrábí především tepelná energie. Teplo je dodáváno buď domácnostem, nebo se částečně používá také na výrobu elektrické energie. Elektřinu vyrábí malešická spalovna od roku 2010, kdy zde byla instalována turbína Lilith o výkonu 17,5 MW. Provoz spalovny i přes náročný provoz řídí pouze 12 lidí, a to prostřednictvím monitorovaných místností.

Přehrát celé video na YouTube