Objednat kontejner nebo materiál
Mozaika
Mozaika

Proč patří baterie a akumulátory do nebezpečného odpadu?

Vybité akumulátory nebo baterie shromažďujete v zásuvce, v garáži nebo ve sklepě, aby vás jednou za čas donutily udělat pořádek. Vyhodit je…

Obrázek pruhů
Obrázek mozaiky Obrázek mozaiky

Vybité akumulátory nebo baterie shromažďujete v zásuvce, v garáži nebo ve sklepě, aby vás jednou za čas donutily udělat pořádek. Vyhodit je do běžné popelnice je sice pohodlné, ale neekologické. Baterie a akumulátory patří do nebezpečného odpadu. Proč? A kam je správně vyhodit?

Ekologicky závadné baterie a akumulátory

Akumulátory a baterie obsahují toxické látky nebezpečné pro životní prostředí. Je to třeba olovo, rtuť nebo zinek. Baterie a akumulátory vyhozené jen tak do koše, nebo ještě hůř v přírodě, mohou napáchat pěknou neplechu, když se toxické látky rozšíří dále do životního prostředí.

Proto byl zaveden tzv. zpětný separovaný sběr, který významně omezuje znečišťování cizorodými látkami. Současně omezuje plýtvání surovin, protože materiál ze zpětně sebraných baterií a akumulátorů lze znovu využít.

Zákon upravující sběr baterií

Environmentální otázky spojené se sběrem baterií a akumulátorů řeší zákon č. 185/2001 Sb. Novelou č. 154/2010 Sb. byla do zákona implementována nová směrnice Evropské unie o bateriích a akumulátorech, která rozšířila zákaz uvádět na trh výrobky s nadlimitním obsahem rtuti. Současně byla přijata některá další opatření, například zákaz spalování baterií a akumulátorů nebo povinnost prodejců zařízení odebírat od zákazníků zpět.

Kde baterie a akumulátory odevzdat?

Zpětný odběr baterií a akumulátorů tak dnes funguje v běžných obchodech, kde lze tyto výrobky zakoupit. Kromě toho lze baterie nebo akumulátory odevzdat také ve sběrných dvorech nebo některých veřejných budovách, jako jsou třeba školy či obecní úřady.

Nejbližší místo, kde můžete vybité baterie nebo akumulátory odevzdat k recyklaci snadno, najdete třeba přes webovou stránku ecobat.cz. V současné době existuje asi 18 tisíc míst zpětného odběru.

Jak moc baterie třídíme?

V roce 2013 lidé vytřídili na 1 031 tun baterií a akumulátorů. Takový objem představuje 32 procent baterií dodaných na trh. Stále je tedy co dohánět. Proto se přidejte i vy a baterie nebo akumulátory odevzdejte na tom správném místě!

Nebezpečný odpad neodvážíme, ale zabýváme se jím také na našem hlavním webu www.siegl.cz.

Přehrát celé video na YouTube